Thursday, 29 March 2012

Tips Membeli Secara ONLINE


Urusniaga secara online ni semakin menjadi-jadi. Yelah.. Semua orang dah ada berukband, tenet, etc.. Dipengaruhi lagi dengan kewujudan CIMB Click, internet banking, bla bla bla.. Maka makin laju lah juga orang membazirkan duit mereka. Dan aku merupakan salah seorang dari mereka = ="

Dipendekkan cerita, aku beli jam tangan Casio secara online, maka hendaknya aku menayangkan jam baru aku itu ^_^  

rock dan style kan? peace yo ^_^\/

Ada orang pernah tanya aku, "Boleh percaya ke ni kalau beli barang secara online?".. "Betul ke ori benda yang kau beli online ni?".. Memang banyak soalan. Dan soalan-soalan itu juga aku pernah tanya pada diri aku sebelum aku teruskan urusniaga.

Tapi, sejak dah berapa ratus kali aku jalankan urusniaga online, ada juga tips-tips yang aku dapat. Antaranya:
  1. Google nombor akaun yang diberi. Mana lah tahu.. Kalau betul si penjual merupakan seorang scammer, pastinya ada dalam hasil carian. Kalau tak pun, boleh google nama si penjual tu.
  2. Jika korang beli dari sumber FB, cek wall si penjual. Jika si penjual merupakan seorang penipu, pastinya ada post-post yang meragukan dari orang lain. COntohnya, "Ngok, mana barang aku??? Dah sebulan aku bayar tak dapat-dapat!"
  3. Soal jawab tentang barang yang korang nak beli tu habis-habisan. Oleh itu, perlu lah banyak ilmu di dada tu sebelum bertanya. If not, confirm-confirm kena tipu. Dapatkan juga pendapat dari yang berpengetahuan tentang barang tersebut. 
  4. Berdoa lah banyak-banyak semoga korang tidak ditipu. Itulah perkara terakhir yang korang boleh buat. HUhuhu.

No comments:

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com