Thursday, 27 December 2012

Ary Bond Part 2


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


Demam James Bond tak habis lagi. Tiba-tiba ary bertukar nak jadi agen tapi bukan agen 007. Tapi 008 Sebab nya ary suka dengan number 8^^













Ary Bond Part 1


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam^^


Bila ary dah tak ada modal nak menulis.. HahahaXD  Maaf kepada yang meluat^^ Sekian, terima kasih^^v



Monday, 24 December 2012

Dropbox - Simpan File Di Alam Maya


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Petang^^


Ary selalu berhadapan dengan masalah terlupa nak bawa pendrive yang berisi dokumen yang ary nak print di kedai. Jadi, bila dah macam tu, tak dapat lah nak print. Tapi, sejak ary dikenalkan dengan aplikasi dropbox oleh lecturer ary, ary tak perlukan pendrive lagi.




Bagaimana Dropbox Berguna untuk Ary?

Bila ary buat assignment, ary akan save dalam fail dropbox yang ada dalam laptop ary. Jadi, once ary save dokumen dalam fail dropbox, ary boleh akses dokumen tersebut menggunakan device lain di mana-mana sahaja. Ary boleh gunakan Galaxy Ace ary untuk akses assignment ary di jamban mahupun di meja makan. Secara konsepnya, dropbox ni seperti windows8 yang menggunakan konsep cloud computing. 


Apa yang Kurang Best dengan Dropbox?

Aplikasi ini memerlukan internet. Ini adalah kerana, bila save dalam fail dropbox, ianya perlu automatically upload di alam maya. Jadi, kalau tak ada internet, tak boleh lah ianya automatically upload. Selain itu, dari segi sekuriti, ary tak boleh nak beri jaminan. Jadi, once fail tidak digunakan, digalakkan untuk delete fail di dalam dropbox.


icon dropbox menunjukkan fail sedang di-upload


Jadi, jika sesiapa nak mencuba dropbox, boleh lah mendaftar secara PERCUMA di sini. Tak salah mencuba. Kalau tidak, tak merasai teknologi dan kemudahan yang ada. Kalau korang nak test akses fail di dropbox menggunakan smartphone, boleh download aplikasi dropbox di playstore.

Saturday, 22 December 2012

Tutorial Lock Mesej & Gambar,Etc. Untuk Android


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


Waktu ary sedang menerangkan pada pelawat booth pameran ary tentang File Security Encryption Software, lebih ramai yang berminat untuk tahu cara lock file di telefon bimbit berbanding di lappy. Soalannya berbunyi,"Kalau nak lock file di telefon bimbit,macam mana?"


Untuk lock fail media (media files) seperti gambar, lagu atau apapun format failnya, korang boleh gunakan FILE LOCKER. Cara menggunakan nya, korang boleh buka fail locker tersebut. Kemudian, cari media yang korang nak lock. Korang boleh pilih (select) satu persatu mana-mana fail yang korang nak lock ataupun select all. Then, cuma perlu klik "Lock". Masukkan Password and done. 






Korang boleh tengok perbandingan antara fail yang dikunci dan fail yang tak dikunci seperti di bawah. Fail yang dikunci akan kelihatan seperti kotak-kotak. Kalau korang nak buka fail yang di-lock tadi, korang perlu unlock terlebih dahulu di aplikasi file locker. 




Selain itu, kalau korang nak letak password untuk mesej, korang boleh gunakan aplikasi SMS Lock Lite. Jadi, setiap  kali korang nak view mesej, korang perlu masukkan password terlebih dahulu. Selain itu juga sekali lagi, korang perlu activate kan aplikasi ini setiap kali phone korang off dan di-ON kan semula. Ianya kerana aplikasi ini tidak automatically activated.




Ary kongsikan mengikut pengalaman ary sendiri. Jika korang ada gunakan aplikasi lain, mungkin boleh kongsi di ruangan komen.

Friday, 21 December 2012

Tutorial Membuat Rujukan Format APA Menggunakan Microsoft Word


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam^^


Kalau buat assignment, ary sangat lemah bila tiba masa nak kena buat bahagian reference. Sebabnya, most of my lecturers prefer student mereka untuk guna format APA untuk bahagian reference. Ary pun tak tahu kenapa pensyarah ary lebih prefer kitorang guna APA. Sampaikan dijadikan dalam salah satu syllabus subjek Kemahiran Maklumat.


Sejujurnya, setiap kali kena buat reference, ary akan google "APA Format for .... (Books/magazine/newspaper/interview/etc.)". Ary takkan pernah ingat biarpun dah buat APA berkali-kali. Huhuhu. Short term memory^^


Baru-baru ini, ary jumpa penyelesaiannya. Sedang ary menggodek microsoft word, setelah sekian lama, baru ary tahu boleh buat reference format APA menggunakan microsoft word. Mudah betul zaman sekarang ni. Jadi, ary akan kongsikan caranya tapi menggunakan Microsoft Word 2010.


Pertama sekali, boleh ke tab REFERENCES >> INSERT CITATION >> ADD NEW SOURCE




Kemudian, akan ada pop-up window. Di window tersebut, boleh lah korang isi maklumat bahan bacaan. Sewaktu fill in the blank, di bahagian "Type of Source", korang boleh pilih samaada nak buat APA mengikut jenis bahan bacaan. 




Selepas klik OK, akan ada citation. Contohnya, (Shirazy,2007). Jadi, boleh padam jika korang nak. Sebabnya itu bukan maklumat bahan bacaan tersebut berformat APA. Itu bukan apa yang korang mahu. Untuk dapatkan maklumat reference berformat APA seperti yang korang mahu, klik REFERENCES>> BIBLIOGRAPHY>> INSERT BIBLIOGRAPHY.




Kemudian, APA format bagi maklumat yang korang nak akan dipaparkan di document korang tersebut. Contohnya: Shirazy, H. E. (2007). Dalam Mihrab Cinta. Kuala Lumpur: Ar-Risalah Products Sdn Bhd.


Buat pengetahuan korang, setiap kali korang masukkan maklumat sewaktu INSERT CITATION, maklumat itu akan kekal dalam master list. Ini bermaksud, jika pada masa akan datang korang memerlukan APA format untuk bahan bacaan sebelum ini, korang boleh menggunakan MANAGE SOURCES di tab REFERENCES. 




Tak perlu takut-takut menggodek microsoft office korang tu. Sebenarnya banyak lagi yang dapat membantu korang dalam menyelesaikan tugasan. Utilize the technology^^v

Wednesday, 19 December 2012

Cautious! Instagram Jual Gambar Pengguna Melalui Perubahan Terma


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Pagi^^


Instagram - Aplikasi yang dimiliki oleh ramai pengguna Android dan iPhone. Malah, ramai juga yang rajin meng-upload gambar dalam akaun instagram masing-masing. Jadi, berhati-hatilah kepada mereka yang meng-upload gambar di instagram. Sebabnya, semalam ary terbaca yang Instagram akan jual gambar pengguna kepada advertiser yang berminat. sumber: CNN


Maybe ada yang tak kisah. Tapi ary pasti lebih ramai yang kisah berbanding tak kisah. Bayangkan kalau gambar korang digunakan untuk iklan-iklan produk batin. Macam kes Fatin Liyana tuh. Hah.. Jadi, cautious, darling-darling sekalian. 




Pssstttt.. Nak edit gambar? Pixlr Express lagi best^^ 

Rabu yang Bisu - Sunway Lagoon


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Pagi^^



Tuesday, 18 December 2012

Beramal tapi Tidak Memahami Apa yang Diamalkan


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Pagi^^


Sedutan drama di malam hari..


Ary: Weyh, bagus gak kalau amalkan surah al-waqiah.

Teman: Ye ke? Al-Waqiah pasal apa je?

Ary: Errr.. Entah. Tak tahu.

Teman: Macam mana lak kau boleh tak tahu apa yang kau amalkan?

Ary: Better dari tak buat langsung.


Ary saja berkongsi dengan individu tersebut kerana pembacaan ary di internet pernah menyebut surah al-waqiah pembuka rezeki. Tapi betul juga kata kawan ary tuh. Ibaratnya, ary cuma melakukan amalan tersebut sebab orang lain kata surah tu pembuka rezeki. Ary cuma amalkan tanpa mengambil tahu apa maksud surah tersebut. Kenapa surah tersebut dikatakan pembuka rezeki? 


Itu sama juga dengan situasi solat tapi tak tahu kenapa solat. Ada yang solat kerana orang sekeliling solat. Ada yang solat kerana ianya merupakan perintah Allah s.w.t. Tapi apa hikmah solat itu? Mengapa Allah s.w.t perintahkan manusia untuk solat lima kali sehari? Maaf. Ary cuma mampu mengusulkan persoalan tanpa jawapan.


Berbalik kepada cerita amalan Al-Waqiah tadi, ary membaca tafsir al-Quran tentang surah tersebut. Dalam erti kata ringkas, surah itu menceritakan tentang hari pembalasan dan balasan baik atau buruk kepada 3 jenis kumpulan manusia. Dan waktu tu ary terfikir, apa kaitan nya dengan pembuka rezeki? Dari situ terdetiknya hati untuk mendalami sesuatu.

Thursday, 13 December 2012

File Security Encryption Software


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^v





Tiada masa untuk update blog. Jadi ary upload poster yang ary design untuk exhibition kokurikulum ary yang akan diadakan pada minggu hadapan^^v

Wednesday, 12 December 2012

In Bed with Ary Lee!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam^^




Stop dirty thinking, people! 

Saturday, 1 December 2012

Segmen Pendek: Aku & Lagu


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam^^


Setelah sekian lama tidak meng-joinkan diri di mana-mana segmen mahupun contest, akhirnya kerana terlalu buhsan tahap gaban, ary mengambil keputusan drastik untuk join segmen dari Miss Z. 




Lagu ini tak baru. Tapi ary yakin ramai yang tak tahu tentang lagu ini disebabkan penyanyi lagu ini, Robbie Williams tidak sepopular mana. First time ary dengar lagu ini, lagu ini bukan kategori favourite ary. Tapi bila dengar berkali-kali dan ary teliti liriknya, ianya bertukar menjadi lagu yang sering ary replay. 




Kenapa lagu ini? Sebabnya, lagu ini bagus untuk mereka yang ingin berubah. Seperti mana diri ary yang menginginkan perubahan ke arah perkara lebih baik. This time I'll be different, I promise you. This time I'll be special, you know I will. Just don't leave with me in your eyes. 


# Ada lirik dalam lagu ini yang mungkin menyesatkan. Jadi perlu berhati-hati dalam menyebut apa pun.

Friday, 30 November 2012

Berilmu tapi Tidak Beramal


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


"Ary, aku pelik lah kau ni. Kau ada ilmu agama. Tapi kenapa kau macam ni eh?" 


Soalan yang diajukan membuatkan ary terdiam seketika. Ary cuma manusia biasa. Manusia yang melakukan kesilapan berulang kali. Memang pelik.. Bila seseorang yang ada ilmu agama bertindak seperti mereka-mereka yang socialista. *socialista lah sangat. 


Ary pernah diajukan soalan oleh lecturer di dalam kelas - "If Malaysia really practicing Islam, why we don't enjoy the benefit of Islam? e.g peace, humanity, unity." Jawapannya mudah sahaja. "Actually Malaysia are not really practicing Islam. We are only admit that we are practicing Islam, however we are not," 


Ramai yang mengaku dirinya Islam. Namun berapa ramai yang betul-betul mengamalkan nya? BERUBAH. Sesuatu yang sukar dilakukan dan ianya tidak berlaku dalam sekelip mata. Jika ianya sukar, lakukan secara perlahan-lahan. Mulakan dengan membaiki solatmu kerana ianya perkara pertama yang akan ditanya. 


Ary juga masih sedang mencari.. In shaa ALLAH^^

Wednesday, 28 November 2012

Saturday, 24 November 2012

Kenapa Ary suka menonton Glee?


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


Glee merupakan rancangan drama siri berbahasa inggeris yang ditayangkan di saluran FOX. Glee juga sudah memasuki musim ke-4. Ary mula mengikuti glee sejak musim ke-2. And sampai sekarang, ary tak pernah miss walau satu episod pun. *Alangkah indahnya if ary tak miss membaca al-quran walau sehari pun,kan?*


Why I would love watching Glee?

  • It's musical. Salah satu elemen kegemaran ary adalah muzik. Glee ini adalah berkonsepkan musical di mana pelakon-pelakon akan menyanyi dan menari untuk beberapa babak tertentu. Malah, terus terang ary cakap, ary lebih mengikuti lagu-lagu inggeris apabila lagu tersebut dinyanyikan dalam Glee. Contohnya, lagu Everyone's Talk. Biarpun lagu tu dah lama, tapi ary mula minat nak dengar selepas tonton episod 5 glee - The Role You Were Born To Play.


  • Glee memaparkan realiti sebenar dalam satu masa. Realiti sebenar kadang-kadang tidak dapat diterima oleh masyarakat kita. Contohnya, isu hubungan sejenis yang dipaparkan melalui watak Blaine, Kurt, Brittany dan Santana. Ianya membuatkan Glee di-protest oleh beberapa pihak. Dan ary tertarik pada perkara baru yang ditampilkan Glee baru-baru ini iaitu berkaitan dengan Dyslexic.
  • Pelakon-pelakon yang sedap mata memandang. Hehehe. Itu sesiapa pun akan tertarik. Kalau dah pelakon dia hensem, cantik dan comey belaka kan? 
  • Glee would improve my english^^ Biarpun bahasa inggeris yang digunakan dalam Glee adalah diibaratkan bahasa inggeris pasar, namun begitu, glee dapat menambah pengetahuan dari segi vocabulary, penyusunan ayat, etc.

  • 4 sebab tu cukup tak rasanya? heheheXD

    Friday, 23 November 2012

    Dia Ibu Dia Sahabat


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


    Selalunya orang kata Dia Kekasih Dia Sahabat. Tapi berbeza dengan ary. Sejurus ary letakkan telefon,..


    Teman: Kau cakap dengan siapa dalam telefon tadi?

    Ary: Mak aku.

    Teman:  Mak ke? Seriously aku ingat kau cakap dengan kawan. Selamba giler kau borak ngan mak kau.


    Ary tak tahu macam  mana orang lain berbual dengan mak masing-masing. Tapi itu lah gaya bila ary berbual dengan ibu ary. Masih mengekalkan rasa hormat, tapi cuba berbual sebagai seorang sahabat. Mungkin juga disebabkan umur ary yang menginjak dewasa. Atau mungkin juga sebab ary anak sulung. Jadi ibu lebih open untuk berbual dengan ary tentang apa saja.

    Thursday, 22 November 2012

    Tungku D.I.Y


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Malam^^


    Rasanya ramai yang tahu tentang tungku moden. Kalau yang tak tahu tungku moden tu apa, ia sebenarnya berbentuk seperti bantal dan ada air dalam bantal tu. Bantal air tersebut boleh di-charge. Ianya digunakan seakan-akan tungku tradisional. Jika nak tahu apa fungsinya, sila google sendiri. 


    Ibu ary ada satu. Ibu dan ayah guna waktu mereka rasa tak sedap perut. Ibu kata tungku moden ni membetulkan semula aliran darah kita. Betul atau tidak, biar pakar yang explain. Tapi, ary guna tungku moden ni waktu ary mengalami sakit wanita - senggugut. Hehehehe. Malu lah saya. *sambil buat muka comel.

    Dulu ary bergantung pada Panadol. Tapi disebabkan terlampau banyak ubat lain yang perlu dimakan, plus ary memang tak suka makan ubat, so ini adalah alternatif lain. Tapi ary cuma boleh guna tungku moden ibu tu di  rumah. Jika ary berada di hostel, ary buat sendiri. Ini ris punya idea.. hehehe.



    Tak susah pun. Kalau tak larat nak buat sendiri, minta kawan buatkan. Kaum adam pun boleh tolong buatkan jika isteri korang mengalami sakit senggugut. Barulah SWEET~ sweet lah SANGAT:P  Lagipun, tungku moden a.k.a bantal tu rasanya agak mahal kot. 

    Wednesday, 21 November 2012

    Rabu yang Bisu - Student Life


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Petang^^



    Adakah Nasib HP akan Menjadi seperti ENRON?


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Pagi^^


    ENRON - Suatu kes yang selalu menjadi rujukan yang popular di kalangan pelajar-pelajar jurusan perniagaan dan perakaunan. Suatu kes penipuan yang diketahui seluruh dunia disebabkan syarikat itu melingkup selepas dibuktikan bersalah dalam perbuatan memanipulasi laporan kewangan.




    HP Mengikut Jejak Enron

    Hewlett Packard (HP).. Sinonim kan jenama tu? dan ary pasti ada antara blogger yang pakai laptop jenama HP. It is not about boycotting. Hehehe. Tak ada lah ary nak suruh boikot HP sepertimana korang dah boikot McD tuh. Cuma ary nak kongsi satu update berkaitan dunia bisnes dan ini berkaitan dengan syarikat HP.


    HP telah dikatakan melakukan penipuan perakaunan yang melibatkan amaun berjumlah US$8.8 billion. Jika dibandingkan dengan kes ENRON, jumlah itu tidak lah banyak. Namun begitu, ianya masih merupakan topik hangat kerana dalam perniagaan, penipuan dalam perakaunan adalah merupakan salah satu kesalahan yang besar. Sama juga seperti isu rasuah yang cuba dibanteras Malaysia biarpun ada antara pentadbiran negara yang melakukannya.




    Peranan Whistleblower dalam Organisasi

    Salah laku yang dilakukan itu diketahui apabila whistleblower dari syarikat Autonomy Corporation (syarikat yang dibeli oleh HP sebelum ini) sendiri yang telah melaporkannya. Whistleblower adalah individu yang melaporkan/menghebahkan pelanggaran undang-undang atau tindakan tidak beretika yang dilakukan individu lain dalam sesuatu organisasi itu atau yang dilakukan organisasi itu sendiri kepada pihak berkuasa dan juga orang awam. Jadi, whistleblower ini diibaratkan seperti spy di dalam company lah.




    Kesan Penipuan dalam Perakaunan

    Pasti ramai yang tidak tahu kenapa ary tekankan isu ini. Lebih-lebih lagi mereka yang belajar dalam jurusan engineering, medic, etc. Kenapa penting sangat sampai kena buat entri?


    Apabila berlaku penipuan dalam laporan kewangan yang dibentangkan, ini menunjukkan performance syarikat tidak dapat digambarkan keadaan sebenar. Ramai yang tidak dapat bergantung pada maklumat yang diberikan dalam laporan kewangan termasuk pengurusan syarikat tersebut tersendiri. 


    Bagaimana masyarakat akan terkesan dengan tindakan penipuan dalam perakaunan ni? Ary cuba beri situasi supaya korang memahaminya.


    Untuk mengekalkan prestasi yang baik di mata para pelabur, laporan kewangan syarikat haruslah menunjukkan keuntungan supaya pelabur tidak menarik semula pelaburan yang dilakukan. Apabila syarikat memperoleh kerugian, syarikat cuba menyembunyikan kerugian tersebut dengan memanipulasi laporan kewangan. 


    Manipulasi laporan kewangan yang dimaksudkan adalah dengan mengubah beberapa figure dalam laporan kewangan. Mungkin juga ada yang tidak membuat laporan kewangan berdasarkan prinsip/standard perakaunan yang sepatutnya. 


    Kadang, ada syarikat yang fikir mereka akan dapat cover balik kerugian dengan keuntungan pada masa hadapan. Tapi, SEANDAINYA mereka memperoleh keuntungan. Bagaimana pula jika sebaliknya? Seandainya mereka memperoleh kerugian pada masa akan datang, kerugian akan bertambah dan bertambah. Senang cerita, lubang yang koyak di seluar, kononnya boleh dijahit dan cuba disembunyikan. Tapi bagaimana pula kalau lubang itu semakin besar? 


    Apabila kerugian tidak dapat ditampung syarikat, syarikat akan diisytiharkan muflis. Ramai yang akan kehilangan pekerjaan. Ekonomi negara akan merudum. Maka bertambahlah lagi manusia yang masuk dalam rancangan Bersamamu tu. Hew hew hew.


    Jika ada yang ingin tahu lebih lanjut tentang isu ini, cuba google Satyam Scandal. Satu lagi contoh terbaik untuk penipuan dalam perakaunan ni.

    Hebahkan Perkahwinan, Jangan Dirahsiakan


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Pagi^^


    Pagi ini dimulai dengan berita yang merupakan suatu lumrah buat dunia. Meskipun pelik tapi benar. Berita rogol hari ini adalah tentang seorang budak perempuan yang dirogol bapanya sendiri tanpa mengetahui yang itu merupakan bapanya. Malah, bapanya turut tak tahu yang budak perempuan itu merupakan anaknya. Pulak dah? Anak sendiri pun tak kenal? Yang peliknya, mak budak perempuan tu tidur bersebelahan mangsa rogol tu, tapi tak sedar. Maybe kena pukau.. sumber: Berita Harian


    Itulah jadinya bila tak tahu keturunan..


    Bila lelaki berkahwin satu lagi, dia lebih cenderung untuk menyembunyikan perkahwinan dari pengetahuan isteri pertama. Jika tidak, MELETOP lah dunia. Tapi tidak kah dia sedar yang ini akan memberi masalah pada masa akan datang? 


    Contohnya, bila seorang lelaki mengahwini isteri kedua secara rahsia. Lalu dikurniakan seorang cahayamata perempuan. Malang menimpa, lelaki tersebut meninggal dunia akibat kemalangan. Setelah beberapa tahun kemudian, anak lelaki bersama isteri pertama tersebut bertemu dengan anak perempuan isteri kedua. Mereka bercinta lalu membuat keputusan untuk berkahwin.


    Dari segi perhubungan, mereka merupakan adik-beradik dan mereka HARAM berkahwin. Tapi, apabila hubungan perkahwinan bapa mereka tadi dirahsiakan, maka tak siapa tahu. Maka, berlaku lah hubungan zina antara adik-beradik dan menghasilkan anak luar nikah. 


    See?? Nampak tak masalah tu? Oleh itu, marilah kita beringat-ingat sesama kita. Semoga ianya tidak akan berlaku kepada diri kita dan semua yang berada di sekeliling kita. 


    Perkahwinan itu adalah indah dan penuh niat murni. Mengapa perlu dirahsiakan?

    Saturday, 17 November 2012

    Terima Kasih, Cinta Hati Saya.. Kontroversi Penutup AIM 19


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Malam^^


    Red Carpet yang mengujakan! Lebih-lebih lagi sebab ary minat giler dengan Dahlia Syazwan dari rancangan On Air tu! Malah, persembahan dari Marsha dengan lagu Firework dan Titanium membuatkan ary tak sabar-sabar nak menonton a whole AIM. Boleh juga ary katakan persembahan Marsha lebih baik dari persembahan Nation One Emcees pada AIM yang lepas.




    Pembukaan AIM dengan pelbagai jenis versi lagu Anak Kampung juga memeriahkan anugerah lalu diikuti dengan pengenalan pengacara majlis berprestij ini - Aznil Haji Nawawi & Adibah Noor. Jadi, sambil menonton, ary telah siapkan senarai pemenang untuk Anugerah Industri Muzik ke-19.

    1. Lagu Nasyid Terbaik - Doa by Nora J.
    2. Lagu Pop Etnik Terbaik - Kuasa Cinta by Noraniza Idris & Black
    3. Lagu Hip Hop Terbaik - Aku Maafkan Kamu by Jamal Abdillah & Malique
    4. Lagu Inggeris Tempatan Terbaik - Counting Days by Jaclynn Victor
    5. Artis Baru Terbaik - Mojo
    6. Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik di dalam Lagu - Seperti Dulu by Forteen
    7. Video Muzik Terbaik - Sparkle by Yuna
    8. Lagu Pop Terbaik - Patah Seribu by Shila Amzah
    9. Lagu Rock Terbaik - Idola by Azlan & The Typewriter
    10. Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara - Sudah cukup Sudah by Nirwana Band
    11. Kulit Album Terbaik - unknown *so sorry*
    12. Rakaman Album Terbaik - Hikmah by Nora
    13. Susunan Muzik Terbaik di dalam Lagu - Counting Days by Jaclynn Victor
    14. Anugerah Kembara - Mizz Nina *what?? apapun, congratulations*
    15. Anugerah Sri Wirama - Alleycats
    16. Anugerah Vokal Terbaik di dalam Lagu (Lelaki) - Bahagia Sementara by Jamal Abdillah
    17. Anugerah Vokal Terbaik di dalam Lagu (Wanita) - Counting Days by Jaclynn Victor
    18. Album Terbaik - SalamMusik
    19. Lagu Terbaik - Patah Seribu by Shila Amzah
    Sepanjang AIM 19 ini berlangsung, ada beberapa perkara yang menarik perhatian ary.
    1. Untuk kategori Lagu Pop Etnik Terbaik, semua calon pemenang adalah lagu Noraniza Idris dan lagu-lagunya ditulis oleh Ahmad Fedtri Yahya. Jadi, confirm-confirm lah Noraniza Idris & Fedtri Yahya menang. Dan boleh jadi pula waktu tu, Aznil Haji Nawawi & Adibah Noor mengusik - Saya rasa 'bukan' Noraniza Idris yang menang. Ngeh3.. 
    2. Hampa kerana lagu Teman Pengganti by Black & Malique boleh kalah. Tapi, diakui, lagu Aku Maafkan Kamu lebih senang berada di halwa telinga mereka yang lebih berusia.
    3. Video klip Terlalu Mencintaimu by Suki Low turut tercalon dalam video muzik terbaik. Eh? Selama ni ary cari video klip lagu ni, tapi tak ada. Then, bila search di youtube, video tersebut baru di-upload 3bulan lalu. Eh? Buat video klip semata-mata sebab nak join AIM kah? Kehkehkeh..
    4. Kategori Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara. Kena ada permit, kalau tidak Zed Zaidi cari. HahahaXD  Isu Zed Zaidi selaku presiden SENIMAN yang menjaga kepentingan artis tempatan menjadi bahan oleh pengacara.
    5. Anugerah kulit album terbaik, rakaman album terbaik & susunan muzik terbaik di dalam lagu hanya disiarkan sekali imbas. Mungkin untuk menjimatkan masa. Tapi kesian depa.. Macam tak adil je.
    6. Ucapan selamba Alleycat. Orang lama berucap di atas pentas - 43 tahun nak ucap dalam 30saat mana cukup~ HahahaXD
    7. Cara Aznil Haji Nawawi membacakan twitter yang ditaip oleh remaja masa kini menunjukkan betapa rosaknya bahasa kebangsaan pada masa kini. Inilah jadinya bila perkataan cuba disingkatkan secara melampau. Rosak bahasa dibuatnya.
    8. Jamal Abdillah sekali lagi memenangi anugerah kategori vokal terbaik (lelaki) buat kali kedua setelah 19 tahun. Pertama kali, dia menang vokal terbaik adalah melalui lagu Kekasih Awal & Akhir. Ayah ary suka benar Jamal menang sebab dia memang peminat fanatik Jamal Abdillah.
    9. Alahai, Shila Amzah~ Siap salam cinta hati oiii~ Apapun, tahniah shila. 
    Tahniah kepada semua pemenang. Jadi, stop watching TV. Nak kemas barang. Cha-chang!

    PTPTN Akan Dimansuhkan


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Malam^^


    Pihak pembangkan telah mengusulkan cadangan supaya PTPTN dimansuhkan. Namun begitu, pihak kerajaan menolak dan membantah cadangan tersebut. Pihak pembangkang membuat kenyataan sokongan dengan mengatakan bahawa berdosa kerajaan kerana mengenakan faedah yang dikenakan ke atas PTPTN di atas penggunaan wang rakyat sendiri. Tapi, tidakkah terfikir bahawa berdosa kerana berbuat janji dan tidak memenuhi janji tersebut?


    Sebelum itu, mari kita letakkan diri kita di pihak yang NEUTRAL. Bukan di parti biru, merah, kuning, hijau, putih dan sewaktu dengannya.


    Semasa hendak sambung belajar di peringkat yang lebih tinggi iaitu institusi pendidikan tinggi, kita berebut untuk memohon PTPTN - pembiayaan pinjaman pendidikan yang disediakan untuk meringankan sedikit beban rakyat. Pada masa itu, ada yang sanggup beratur panjang semasa penghantaran dokumen permohonan. Ary pernah merasainya.


    Dan sebelum duit PTPTN yang dipinjam itu masuk ke dalam akaun, ingatkah lagi akan dokumen perjanjian yang ditandatangani? Ketika itu, termaktublah perjanjian antara si peminjam dan yang bagi pinjam. Tapi, bila tiba saat untuk si peminjam membayar hutang, si peminjam enggan dan melakukan sedaya upaya agar hutang itu dilupuskan. Rasanya, jika kita berada dalam pihak yang bagi pinjam, apa yang kita rasa kalau orang hutang beribu-ribu tapi taknak bayar?


    Ya. Memang duit yang korang pinjam itu duit rakyat. Malah, termasuk duit mak bapak sendiri. Jadi tak salah lah kan kalau duit itu digunakan untuk membiaya pendidikan rakyat secara percuma? - Dialog dari mereka yang ingin percuma sahaja.


    Berapa banyak lagi benda percuma yang korang mahu? Bukan semua benda boleh diberi percuma dalam hidup ni. Jika semua benda diberi percuma, rakyat hanya perlu goyang kaki, maka terbentuk lah satu lagi negara muflis seperti negara Greece. 

    Peduli Tapi Buat Tak Tahu..


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


    Semalam, Afdlin Shauki ada menyatakan dalam rancangan Maharaja Lawak Mega yang disertainya, Kalau tak undi BOBOI malam ni pun tak apa, tapi salurkan sumbangan untuk mereka yang berada di Gaza. Macam tu lah bunyinya walaupun bukan 100% sama dengan apa yang dicakapkan.


    Tahukan korang apa yang berlaku di Gaza? Jika tak tahu, sila google. Jika tahu, apa yang telah korang lakukan setelah berita itu sampai di telinga korang? Ada yang menghulurkan sumbangan dari segi kewangan, ada yang mendoakan keamanan dan keselamatan mereka yang berada di Gaza dan tidak kurang juga dengan ada yang buat tak tahu? Rasa-rasanya korang terdorong di dalam golongan yang mana satu?


    Mari kita buka minda kita. Tidak hanya limit pada perkara yang berlaku di Gaza. 


    Adakah antara korang yang membaca menggunakan produk berjenama Apple? Atau mungkin Samsung? Sony pula bagaimana? Tahukah korang bahawa salah sebuah supplier raw material syarikat-syarikat tersebut menggunakan child labour (buruh kanak-kanak)? 


    Then, apa masalahnya? Ary pasti ada yang akan keluarkan ayat pertanyaan tersebut.


    Di saat kita pergi ke sekolah, kanak-kanak itu perlu bekerja. Bayaran yang diterima pula hanya lah berapa sen jika dibandingkan dengan duit belanja yang kita terima setiap hari. Malah, mereka bekerja lebih dari 16 jam sehari. Masih lagi kita tidak peduli bila kita ditempatkan dalam situasi mereka? Boleh kita buat tak kisah bila adik kita yang berumur 13 tahun bekerja lebih 16jam sehari dan hanya mendapat bayaran 70sen sejam?


    Boikot? Itu je lah yang selalu kita lakukan. Itu juga yang ary selalu lihat di mana orang selalu nak boikot McDonald kononnya disebabkan wang mereka disalurkan ke Israel. Tapi sejauh mana mampu kita boikot? Lagi-lagi dengan keadaan negara Malaysia yang baru membangun tapi terus menambah hutang dari Bank Dunia untuk bajet akan datang. 


    Kita masih perlu mengejar teknologi yang semakin laju membangun ni. Jika tidak menggunakan tablet atau smartphone, kita akan jauh ketinggalan di belakang berbanding negara-negara besar itu. Dilema. Itulah yang berlaku.

    Friday, 16 November 2012

    Android: Berita Teknologi di Appy Geek


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Malam^^


    Ary suka sangat untuk mengikuti perkembangan teknologi. Tak kisah lah tentang apa. Asalkan berkait dengan teknologi. Jadi, aplikasi Appy Geek ini memenuhi kehendak ary. Berita di Appy Geek ini sentiasa terhupdate. Maknanya, dalam sehari, korang boleh membaca pelbagai perkembangan tentang teknologi. 




    Kelemahan aplikasi ini adalah appy geek memerlukan internet untuk digunakan. Maka, jika korang berada di kawasan yang tidak mempunyai rangkaian internet, korang tidak dapat menggunakan aplikasi ini. Dan alangkah lebih baik jika appy geek dihubungkan dengan aplikasi POCKET. Sekurang-kurangnya, boleh juga di-tag dan dibaca kemudian waktu ketika masa lapang atau tiada internet^^


    Update: Appy Geek boleh integrate dengan pocket. Maafkan saya^^

    REVIEW | Filem November 2012 - Red Lights


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


    Dalam bulan November ni je, dah 3filem ary tengok di wayang - Skyfall, Istanbul Aku Datang & Red Lights.  Ary tak berminat untuk buat review Skyfall & Istanbul Aku Datang sebab ary percaya dah ramai yang buat review tentang 2 cerita tersebut. 


    Ary pun ter-tonton red lights ni tanpa sengaja. Sebab ary hang out dengan sepupu-sepupu ary. Dan ada sepupu ary yang masih 18 tahun ke bawah. Hajat asal nak tengok Silent Hill tapi nak, tak nak, kena lah juga tengok Red Lights yang berlabelkan 13PG ni. 




    Sinopsis
    Google sendiri. Tapi dinasihatkan supaya tak payah cari lah. Ini adalah untuk maintain kan rasa ingin tahu tentang cerita tersebut. Barulah THRILL^^


    Pendapat Ary Lee
    Cerita ini pasti disukai oleh mereka yang critical thinking. Standard nya sama macam cerita dari luar negara lain. Permulaan yang agak plain. Tapi ary harap supaya korang jangan keluar dari pawagam tu dulu. Tonton sampai habis. Cerita ini penuh dengan kejutan malah, ada beberapa babak yang tidak terjangka. Ending ini juga agak mengelirukan sebab ary terpinga-pinga, tak faham apa yang dibuat oleh Buckley sehingga Silver mengatakan ,How did you do that?? Eh?? Dah terbagitahu cerita pula. Ngeh3...


    Label: BOLEH ditonton jika tak ada benda nak buat.

    Thursday, 15 November 2012

    Wednesday, 14 November 2012

    Tuesday, 13 November 2012

    Projek BURGER Bersama Ayah^^


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Malam^^


    Ary: Ayah, masakkan burger,ayah.

    Ayah: Esok lah,eh?


    Ary sangkakan ayah gurau-gurau je. Sebab ary pun saja-saja je minta. Hehehe. Tapi tak sangka pula petang tadi ayah betul-betul masakkan burger untuk ary sekeluarga. Beriya-iya dia nak masakkan sampai kan sanggup mencari roti burger satu dunia. Eh? HahahaXD




    Dulu, ayah memang meniaga burger di pejabat. Setiap kali balik tengahari, dia tak makan tengahari tapi sibuk masak burger untuk customer yang terdiri dari kawan-kawan pejabatnya. Just for fun katanya. Huhuhu,.. Tapi disebabkan penat, ayah berhenti jual burger.






    Sunday, 11 November 2012

    Theobroma Chocolate Lounge, The Curve


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Hujung Minggu^^


    Menaip selaju mungkin sebelum meneruskan perjalanan untuk ke Klebang & Tengkera^^ Pada Jumaat lepas, ary menghala ke The Curve dengan niat untuk melayan karaoke di Red Box. Pada mulanya, tak jumpa tapi lepas beli tiket Istanbul Aku Datang, baru jumpa red box nya. Al-kisah, memang tak karaoke lah. 




    Habis sahaja melayan movie lakonan Lisa Surihani dan Beto Kusyairi, kami menghala ke The Street, The Curve. Ris yang ajak menikmati makanan di Theobroma Chocolate Lounge. Katanya, sedap cuma harganya MAHAL. Waktu tengok menu pun, ary dah tertelan air liur banyak kali. HahahahaXD




    Tapi, kalau di-calculate, ditolak, tambah, darab, bahagi, ary rasa harganya memang sesuai biarpun mahal. Rasa spageti yang dipesan kami iaitu Marinara dan Carbonara menepati rasa. Malah, aiskrim vanilla yang bernilai RM2.50 itu pun berbaloi bagi kami sebab rasanya yang lagi sedap dan lagi murah dari Tut** Fru**. 










    Malah, sepanjang kami menikmati makanan, kami dapat menikmati persembahan dari live band dan juga scout band. Ngeh3.. Jadi, bagi kami, memang selayanya kami di-caj dengan harga yang sebegitu rupa. Cuma apa yang tidak berkenan pada ary adalah rasa air nya. Air nya macam ada yang tak kena. Pada masa itu, kami memesan latte dan juga ice lemon tea. Air gula diasingkan dan ia memberi kesempatan kepada pelanggan untuk masukkan sendiri berapa banyak yang pelanggan mahu. 




    Ary tahu pasti korang tertunggu-tunggu jumlah yang dibayar kan? Hehehe. Sila jangan terkejut,nyot~ Untuk pesanan Spaghetti Marinara dan Carbonara, Ice Lemon Tea, Latte dan juga Vanilla Sundae, total = RM82.50. Ianya termasuk service charge dan juga government tax. Gulp! Lebih mahal berbanding Bonjour Garden, Sunway Damansara. Tapi, tak tahu pula perbezaan rasanya. Next month, heading to Bonjour Garden pula lah^^

    Thursday, 8 November 2012

    Bila kali terakhir menangis untuk Ibu Ayah?


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat tengahari^^


    Ini adalah ekoran kata-kata pengacara halaqah di akhir video yang ary kongsi pagi tadi. Jika anda rasa mahu menangis, menangislah. Mungkin sudah lama kita tidak mengalirkan air mata untuk kedua ibu bapa kita.


    Bila kali terakhir korang menangis untuk ibu bapa korang? Sebulan lalu? Atau mungkin setahun lalu? Dan bila pula rasanya kali terakhir ibu bapa korang menangis kerana korang? Semalam? Atau korang tidak pernah melihat mereka menangis kerana korang? 


    Sejujurnya, lama sudah ary tidak menangis untuk ibu ayah ary. Dan setahu ary, banyak kali juga ary buat ibu ary menangis. Kalau ayah, tak tahulah pula. 


    Pernah sekali ibu ceritakan tentang tangisan nya yang mengalir di pejabat gara-gara ary. Ketika itu, ary masih di sekolah rendah dan kebetulan ada motivasi dijalankan. Setelah disedarkan, rasa insaf tu membara-bara. Lalu, ary telefon ibu dan memohon maaf atas segala salah yang telah ary lakukan. Teresak-esak ary telefon ibu dari public phone sekolah pada waktu tu. Dan tanpa ary ketahui, selepas sahaja ary letakkan telefon, ibu menangis di pejabat. Cerita itu hanya ary ketahui pada tahun ini. 


    Bermakna selama ini ibu telah banyak menyembunyikan air matanya dari ary. Itu baru ary. Belum kira lagi air mata yang disebabkan anak-anak ibu yang lain. Maafkan ary, ibu..

    Redha Allah s.w.t adalah Kerana Redha Ibu Bapa


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Pagi^^


    Rasulullah s.a.w bersabda dan membawa maksud:
    Redha Allah bergantung kepada redha ibu ayah
    Murka Allah s.w.t bergantung kepada murka kedua ibu dan ayah
    -Riwayat Al-Hakim




    Mengalir air mata semasa menonton video ini seawal pagi tadi. Ini merupakan pengisian baru buat ary.


    Ada benarnya apa yang disabdakan itu. Suka untuk ary kongsikan pengalaman ary. Masih ingat lagi interview ary dengan Smart Focus? Pada mulanya, ary dilarang untuk ke interview atas sebab-sebab keselamatan yang menjadi isu oleh ibu dan ayah. Tapi, kedegilan ary mengatasi segalanya.


    Maka, sepanjang perjalanan ary ke sana untuk interview, ary dihadap dengan pelbagai ujian dan rintangan. Cuaca hujan, jalan jem sehingga memaksa ary berjalan kaki. Membuatkan ary tampil dengan pemakaian yang selekeh kerana lecak-lecak yang dipijak. Diganggu oleh mat rempit ketika perjalanan. Beg duit tertinggal setelah separuh perjalanan, dan banyak lagi. Itulah yang terjadi bila ary lakukan tanpa redha ibu dan ayah. 


    Jadi, ary harap supaya korang tidak ulangi lagi kesalahan yang ary lakukan. Sentiasa memohon keredhaan dari kedua ibu bapa korang dengan harapan apa yang dilakukan diredhai Allah. Insya-Allah..

    Wednesday, 7 November 2012

    Monday, 5 November 2012

    Dikejar 2Motor Area Bangsar


    Bismillahirrahmanirrahim
    Assalamualaikum & Selamat Petang^^


    Malam sabtu lepas, ary dan ris membuat keputusan untuk study di McD Bangsar. Yelah... Kalau duk kat bilik ni, al kisahnya memang tak study lah kan? Asyik nak terlelap je mata ni. Mengenangkan ada 3test pada minggu depan, kami pun bersengkang mata sambil melahap di McD Bangsar.


    Setelah habis study, makan, menggedik dengan kamera galaxy ace, kitorang pun balik. Waktu tu area pukul 4pagi. Memandangkan ary mula rasa letih, ary minta ris yang drive. 




    Di persimpangan Jalan Bukit Pantai, ris memecut laju kereta. Selalunya ris ni memang type bawa perlahan. Ary pelik dan ary tegur cara ris bawa kereta. Ris kata, ada 2mamat motor kat belakang follow kitorang. Ary kata, mana ada motor. Kereta tu,kan? Ris jawab, cuba tengok betul-betul. Motor lah. 


    Bila diperhatikan betul-betul, memang motor. Memandangkan mereka berjalan seiringan, lampu dari motor itu kelihatan seakan-akan kereta. Ary memang dah kecut perut dah. Terus ary gesa ris untuk pecut lebih laju. Setelah tiba di persimpangan jalan besar, lampu hijau berkelip-kelip dan ary suruh ris kejar lampu isyarat tu.


    Waktu tu kitorang dah macam lipas kepanasan dah. Tapi, alhamdulillah. Lepas kami kejar lampu isyarat, mamat motor tu tak dapat kejar kitorang and ary perhatikan motor tu masuk ke simpang lain. Mungkin juga motor tu tak bermaksud untuk merompak kitorang. Tapi jam dah pukul 4pagi kan? Jadi, kitorang pun kena gak curiga. Huhuhu. Rasa-rasanya after this, ris dah tak ajak study mcD lagi kot. Ngeh3...




    Silap kitorang juga sebab guna jalan shortcut yang sunyi+gelap. So lepas ni, moral of the story, sila guna main road. Huhuhu.

    hasil tulisan arisyalee.blogspot.com