Sunday, 11 September 2016

Train to Busan.. Seriously Awesome! *Spoiler Alert*


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam^^


Ary just able to watch this hot movie from South Korea - Train to Busan. And seriously, it's really awesome!




Sinopsis:
Menceritakan tentang Seok-Woo (Gong Yoo) seorang pengurus dana dan juga seorang ayah kepada anak perempuannya, Su-an yang sedang dalam proses penceraian. Untuk memenuhi permintaan anaknya sempena harijadi, dia menemani anaknya dalam perjalanan menaiki kereta api ke Busan. Dalam perjalanan ke Busan, South Korea dikejutkan dengan rusuhan tergempar oleh spesies Zombie.Untuk dijadikan cerita, ada seorang gadis yang dalam proses menjadi Zombie lari masuk ke dalam kereta api tersebut. Maka terjadilah penyebaran pembiakan zombie dalam train ke Busan, dan sesi meyelamatkan diri dari menjadi mangsa zombie. Satu persatu watak utama tewas, namun in the end, Su-an dan salah seorang penumpang terselamat. 




Ulasan Ary:
4.5/5! It's too good. To be honest, sebagai seorang penonton biasa yang tidak mempunyai pengetahuan dalam bidang perfileman, cerita ini berjaya menambat hati ary. Banyak scene dan watak yang boleh dijadikan pengajaran. In this movie, we can see sacrifice by those who love each other. Sacrifice and love between father-daughter, sisters, wife-husband, lovers and even strangers. Sometimes we didn't know that we may get those beautiful thing from those we least expect from. 


 

 


I can recall those beautiful scenes, e.g when Sang-wha (Don Lee) been holding on to the door, and ask Seok-Woo (Gong Yoo) to take care of his wife. Another one, is when Seok-Woo (Gong Yoo) talk to his daughter for last time, and when he recall on his daughter birth, before he turn to zombie and finally fall down of train by himself for sake of his daughter. It's touching! Sorry for being a spoiler XD


But, there are few things I didn't get it in this movie. What's the relation between his job as Fund Manager with company who is cause for this zombie incident? Tak faham. 


I'm not the type yang always watch movie at cinema, but this one is worth. Seriously! I'm not getting sleepy at all, even with full stomach. Lol. Btw, Selamat Hari raya Aidiladha, everyone.




1 comment:

IK Tia said...

Baca review Ary ni macam seronok. Seram ke Ary? Mungkin nak tengok. Tapi main tengok dalam laptop je kot. Kalau dekat cinema, takut jantung tak berapa nak kuat.

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com