Sunday, 4 September 2016

Travelogue August: Itaewon - Bumi Islam Korea #backpacktoseoul2016


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


Ary mulakan ekspedisi hari ke-tiga ary di Seoul, Korea. 1st mission for third day - Jejak islam di Masjid Sentral Seoul, Itaewon




Well. Sekali lagi ary sesat dalam perjalanan mencari Masjid ni. Actually, dah betul dah stesen subway. But yet, dari stesen subway ke masjid, berpusing satu Itaewon. To make it easy: Please remember to utilize your wifi.


But, tips I can give in here, once reach and out from subway station: Turn right to go to Central Mosque and turn left is Foreigner Market area. Kalau korang nampak stall-stall orang jual souvenir, maknanya korang berada pada arah yang salah.




Aside from that, jalan ke arah masjid ini, berbukit. So, memang menguji stamina mendaki. But once reach, memang rasa nak sujud syukur! Allahuakbar! To be honest, panas terik bertukar mendung sepanjang ary berada di rumah Allah. 




Dan di sini banyak sangat restoran makanan halal. So, tak perlu risau mana nak cari makanan. Jangan lupa untuk cuba desert dari Turki! Ary having lunch at Muree Restaurant at that time, and didnt got chance to have Turkish desert. *regret*




Oh yeah. Bumi Itaewon memang terkenal dengan pendatang asing. Korang boleh jumpa ramai sangat non-Korean in hiere. Seriously. A bit creepy, actually. Terasa macam di Africa. But its a good experience, though. 

1 comment:

Haneeza Mohamad said...

teringinnya nak pergi korea, huhu,

from korean lovers, www.neezalife.com

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com