Sunday, 28 August 2016

Travelogue August: Immigration Procedure in Airport


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Pagi^^ *Btw, 12.37am is consider pagi dah kan?*


Jadi, ary rasa yang ary perlu kongsikan tentang pengalaman pertama ary melepasi imigresen untuk ke luar negara. Since it's my first time being abroad and ary alone, immigration procedure is the toughest moment for Ary. Sebabnya, if apa-apa berlaku di peringkat imigresen; incomplete info, or claimed as terrorist, tak ke naya. No one can verify my identity, since I'm alone. 


But yet, you still dare to go alone, kan ary? *sigh*


Immigration Procedure to Leave Malaysia

So, untuk masuk ke kawasan Gate, ada a few pegawai kastam akan cek passport and boarding pass. That is the FIRST checkpoint. SECOND checkpoint will be auto-gate, but in here it split between Malaysia passport or International passport. I'm so sorry that I didn't realize on checking area at International passport. But, for Malaysia passport, they currently try to implement auto-gate. 


Untuk pertama kali travel abroad, need to put our passport on that detector. I guess it's biometric related. At that point of time, ary gelabah don't know what to do. So, ary just follow instruction stated on the screen. But yet, sometimes, dah gelabah, memang tak ingat dunia lah. So, ary suggest: Perhaps at queue line, those immigration officer need to be around to explain on what shoud be done. Or else, prepare some template or guideline to do the auto-gate.


Then, THIRD and LAST checkpoint is right before reach gate. At this time, they will scan all your bag, and yourself. So, elakkan pakai pakaian berbesi ketika melepasi checkpoint sebab ia akan membuatkan detector tu berbunyi. Selepas selamat, tunggulah di gate masing-masing.


 Immigration Procedure once Reach Seoul,Korea


Procedure ini adalah prosedur di Incheon Airport. Tak pasti jika procedure yang sama di Gimpo Airport. Di situ juga, they split out between South Korean Passport and Foreigner Passport Holder. But, to be reminded, korang perlu isi borang ketibaan (Arrival card) yang disediakan. Macam Air Asia X, they distribute the arrival card to their customer.


So, you will need to go through their immigration, before claim any baggage. What you need to do is put your index finger on their equipment, and look straightly at their eyes detector. Once done, you can just leave and claim for baggage. Diingatkan untuk tidak mengambil sebarang gambar di kawasan ini, untuk tujuan keselamatan.


Another information needed is your traveller information. Borang tersebut turut diedarkan oleh Air Asia X, atau boleh didapatkan daripada pegawai bertugas di airport later on.


Huaaarggggg~~ Mengantuk betul bila bercerita tanpa gambar ni. Ary believe korang skrol bwah laju-lajukan? Siapa buat macam tu, cepat cakap! Haha! Nite, Fella :)

1 comment:

IK Tia said...

no worry lah ary. percayalah, theres someone out there yang perlukan this information. tulis je k. btw, ary nak pergi mana?

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com