Wednesday, 31 August 2016

Travelogue August: Singgah National Folk Museum of Korea #backpacktoseoul2016


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Petang ^^

Gyeongbokgung Palace dan National Folk Museum of Korean hanya terletak bersebelahan each other. Lokasi nya mudah lah. But then, ary tak state dalam entri ary sebelum ni tentang lokasi Gyeongbokgung Palace dengan menggunakan subway train. To be honest, ary pun berpandukan guide yang diberikan di laman web Official Korea Tourism Organization. Contoh seperti di bawah:
Muzium ni seperti muzium-muzium yang lainnya juga. Lebih kurang sama seperti muzium negara di Kuala Lumpur. Ia akan menerangkan dari zaman paleolitik hingga zaman yang maju sikit(But not until modern sebab fokus lebih kepada hidup orang Korea dulu-dulu), diikuti dengan adat dan budaya lama orang Korea; including cara perubatan tradisional, adat hari lahir yang ke-60, perkahwinan, pakaian, dan etc etc etc.

Selain itu, jika korang bernasib baik, ada performance turut diadakan pada waktu-waktu yang telah dijadualkan.


Aside from that, outside of the museum, ada satu portion kawasan yang kelihatan seperti pekan lama Seoul. Seriously terasa seperti terperangkap dalam kawasan pekan lama yang sunyi dan haunted. Lol. Lagi-lagi at few old shops, ada pasang lagu-lagu orang lama Korea. Damn scary. Haha! But then, I did like those vintage old stuffs.

Btw, there is another royale museum at this stop, and royale museum visit means that I'm done with Gyeongbokgung stop! Next?

No comments:

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com