Wednesday, 24 August 2016

Travelogue August: Planning & Preparation for #backpacktoseoul2016


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam :)


Woah! Finally menjengah setelah lama mendiamkan diri. To be honest, pelbagai perkara jadi. And here I am! Feeling fresh and better! If nak cerita tentang perihal diri ary, tak habis bermalam-malam. So, to make it short, ary resign from Konica Minolta after past 2 years being there and then bawa diri sorang-sorang ke Seoul, before report to a new company. Lol. 


Ticket to Seoul bought since last one and a half year. Lama kan? Semata-mata nak return ticket RM500+ Tapi berbaloi lah rasa. And yes! I went alone! Lone ranger. Haha!


So, when you are a solo female traveller, banyak benda kena fikir. Banyak perlu plan. Especially, in terms of transport and accomodation. So, what I did is:


 1 - Plan for convenient accomodation. Convenient in here means, mudah dapatkan public transport, secured and murah, yang pasti. Please avoid last minute booking. Most of hotel will be fully booked, kalau last minute.

2 - Plan on places that you want to pay a visit. Ada sebabnya. Maybe ada antara tempat yang memerlukan korang bayar tiket masuk, so in here its a budget planning. Dan korang boleh rancang untuk melawat kawasan-kawasan berhampiran in one shot. 


visit my IG: https://www.instagram.com/ary_lee.flancer/

3 - Souvenir to bought later on. Since ary not sure, what's special over there, ary buat sedikit homework on the souvenir. Ye lah.. Nak budget ruang luggage too. Macam ary, bile depart from Malaysia, berat luggage just 7kg. Tapi bila nak balik from Korea, 15kg. Lol. Aside from space budget, spending budget too sebenarnya.

4 - Spending budget for sure! Basically, dari accomodation, transportation, makan minum, places to visit, souvenir and buffer pocket money; we can finally plan on our spending budget. So, boleh tukar duit siap-siap. Nak ingatkan, MYR currency tak laku at a few countries. So, tukar secukupnya. Make sure korang ikut budget yang korang dah buat.


Macam ary, last minute jumpa buku I'm a backpacker: Korea. But then, internet hanya di hujung jari nowadays. Meskipun ary memahami line kat Malaysia ni semput, but still boleh lah jugak google apa yang patut. So make sure to plan properly untuk elak kesesatan dan pembaziran masa, tenaga dan wang. Whatever it is, travelling should be fun even getting lost. Right? Nanti ary kongsi pengalaman seronok getting lost on my way back from Myeong-Dong. 


Nite fella! Assalamualaikum!

1 comment:

Eyqa Zq said...

Woahh, please blog about it. :D

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com