Tuesday, 18 June 2013

Mulakan Nombor Muka Surat 1 di Helaian Kedua, Ketiga, Ke-empat atau infinity.


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Hujung Minggu^^


Ada kalanya kita tidak mahu nombor muka surat bermula di muka surat pertama. Ini kerana, kemungkinan muka surat pertama merupakan muka hadapan (front cover) ataupun isi kandungan (content). Tapi, macam mana nak mulakan nombor "1" di helaian ke-3?


Langkah pertama
Klik pada helaian sebelum helaian yang mahu di-muka suratkan. Kemudian, klik
Page Layout> Breaks> Next Page


Jika langkah ini tidak dilakukan, anda tak boleh broke link antara helaian tu. Bak kata pepatah, air dicincang, tak akan putus. Oleh itu, kita kena putuskan silaturrahim dan tukar helaian 1 kepada air dan helaian kedua dan seterusnya menjadi minyak. Barulah boleh dipisahkan link antara muka surat.*Hyperbola betul.


Langkah kedua
Insert> Footer > Link to Previous


Anda perlu klik "Link to Previous" untuk switch off link antara helaian tersebut. 


Langkah ketiga
Insert> Page Number


Pilihlah lokasi pilihan anda untuk meletak nombor muka surat mengikut citarasa. Atas? Bawah? Tengah-tengah je tak boleh.


Langkah keempat
Page Number> Format Page Number > Start at "1"



Btw, langkah 2 dan 3 tadi tu boleh bertukar-tukar. Jadi kalau rasa nak insert page number baru nak break page, terpulang. Just beware: Page Break is different with Breaks Page Layout^^ 

6 comments:

Tinta Lana said...

Actually ary.. mula2..lana tak berapa faham tajuknya. hehehe. Page breaks rupanya.. ^_^

Inilah yang kita buat bila ada asgmnt, tesis bagai kan.. :)

ISZA said...

tkasih daun keladi
:D

Tuan Nur Farah said...

Thx sgt2. Selesai mslah sy!

faridah radzie said...

Terima kasih banyak-banyak kepada tuan punya blog. Jasamu dikenang..
Banyak pahala ko dapat dik.. Thanks again.

SHAZWANI JA'AFAR said...

nak tny..if nk stop kan page number..mcm references kan xpelu page number..mcm mana ye?tq :)

AZDYAZAHAR said...

terima kasih ...ilmu yang berguna..banyak membantu..

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com