Wednesday, 5 June 2013

Music Video Terbaru Najwa Latif - I Love You Tiru MV Korea?


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Malam^^


Dah lama tak update pasal dunia hiburan. Secara tiba-tiba malam ni jadi macam Kiah PROPA pula:P


Buat yang masih belum tahu, Najwa Latif telah mengupload sebuah klip video yang dilakonkan Shah Iskandar dan beberapa orang pelakon yang baru sahaja berkecimpung dalam dunia hiburan. Apa yang membuatkan Ary tengok video ini adalah pelakon perempuan nya merupakan ex-student UM dan ary pernah 1 kolej dengan dia. 


Tapi, yang membuatkan ary rasa tak best adalah, video ini seakan-akan sebuah music video lagu Korea iaitu merupakan lagu kumpulan 8Eight - Goodbye My Love. Bukan sikit je sama tapi dah hampir 80%. Bolehlah tonton 2buah music video di bawah dan buat perbandingan sendiri.







Ini bukan kali pertama sesi tiru meniru dalam dunia hiburan. Bukan nak burukkan dunia seni negara. Perbuatan ini turut dilakukan oleh artis-artis seberang yang lain. Contohnya, lagu FT Island - I wish yang seakan-akan lagu Train - 50 Ways to Say Goodbye. Bab lagu-lagu ni, tokseyh nak tipu ary lah. 


Rasanya kalau ada software macam Turnitin untuk kira kadar plagiarism dalam penulisan blog, berapa ramai penulis blog yang FAIL? ^^

3 comments:

Tia Fatihah said...

assalamualaikum.

firstly, seriously dua-dua video sangat sedih. tapi yang berjaya buat air mata tia bergenang ialah, klip video korea. even tak fahamm bahasa mereka, but still boleh nangis tengok. wuuu :'(

second, yup! dua2 video memang HAMPIR SAMA! paling sama adalah mesej yang nak disampaikan. melihat orang yang disayang bahagia bersama orang lain. semuanya depan mata. Allah...

last, hentikan kegiatan plagiat. huhu :P

Tinta Lana said...

Salam.

Urm..tak dinafikan, zaman skrg bnyk benda yg bleh dikatakan sama.

Tgk muzik video korea pun..urmm, rupa2ny diorg pun bnyk 'copy-paste'. cuma, ia ikut undg2, cth, beli lagu dri pemilik asal..

Tapi..tu lah, bila tahu camtu, cam ada rsa skit tak seronok..ingtkn betul2 dri diorg,hee

Cik Kay Jue said...

eh ea sama....

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com