Monday, 2 June 2014

Penyelesaian Masalah Entri SPAM


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


Beberapa hari yang lalu, blog ary mengalami masalah entri spam yang auto-published seperti yang pernah ary nyatakan dalam entri ini. Spam yang dulunya cuma ada di ruangan comment, kini telah menyerang ruangan entri pula. Sangat mengarut.


Setelah menjalankan 'siasatan', akhirnya masalah entri spam tersebut berjaya diselesaikan. Dah 72 jam berlalu dan tiada entri spam masalah. Masalah spam tiada lagi! *Ala-ala iklan shampoo.


Penyelesaian nya semudah A-B-C dan semudah Alif-Ba-Ta. Tidak melibatkan idgham billaghunnah , izhar halqi ataupun mana-mana hukum tajwid. 


Penyelesaian: Disabled setting "Posting using email". Untuk disable, sila ke Setting > Mobile and Email. 




Sila pilih option "Disable". SELESAI^^ 




4 comments:

IK Tia said...

thanks ary :D nanti nak check..

Aujinz said...

spam kat komen banyak... spam kat entri takde sebab memang disablekan dari dulu dah...

Ezad Skytech said...

memang ada perasan blogpost yang pelik2 macam tu...hairan juga kenapa sebab bukan 1 blog..beberapa blog yang ada blogpost macam tu...tu rupanya masalahnya...

CXopportunities said...

okay sik pernah kenak lg tp prnh jmpk. iboh slhkn ibu mgndg. muehehe. dah kenak cx klaka bhsa sinun? cett! kbai.

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com