Tuesday, 6 May 2014

Peperiksaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Akauntan Gred W41 - 06052014


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Petang^^


Bertempat di MAEPS, Serdang which is nearby with ibu pejabat MARDI, telah pun diadakan peperiksaan SPA bagi jawatan Akauntan Gred W41 bagi tahun 2014. Ary merupakan salah seorang dari ribuan yang memohon dan hari ini merupakan peringkat fasa pertama untuk pemilihan.


Seperti yang dinyatakan dalam email dan surat tawaran, calon akan diuji melalui 4seksyen.


 


Sementara tak lupa, ary nak kongsikan jenis-jenis soalan yang ditanya tadi. Mungkin boleh rujukan pada masa akan datang. 


Seksyen A - Pengetahuan Am

It is out of my expectation actually. Ary sangkakan soalan yang ditanya adalah pengetahuan am yang memang betul-betul umum/ General. Unfortunately, most of the Qs merupakan pengetahuan am berkaitan akaun. And supposedly, ary boleh jawab. And as i said, unfortunately, ary tak study sangat. Padan muka ary. BwahahahXD 

 


 Tersengih ary baca soalan. Bukan sebab boleh buat. Tapi sebab LUPA!! HahaXD   Senyum je lah yang mampu. HahahaXD


Seksyen B - Daya Penyelesaian Masalah

Right after jawab seksyen A, calon tidak dibenarkan meninggalkan dewan. Jadi ary berbual dengan calon sebelah yang merupakan finance excutive dari Media Prima. *Bukan calang-calang orang yang datang nih. Dia target soalan seksyen B bukan soalan maths biasa. Maybe ada kaitan dengan akaun.


Dan setelah kertas soalan dibuka, Ta-Da!! HahahaXDSo far, soalan nya simple tapi time given is insufficient. Tak lah susah soalan add math yang membuatkan korang fail.


Seksyen C - Esei Bahasa Melayu

Seksyen ini memerlukan korang untuk "Bincangkan". Tapi jangan pula korang berbincang waktu peperiksaan. 3 soalan diberi tapi korang cuma perlu jawab satu dari 3soalan berikut.

1 - Integriti adalah satu prinsip utama yang perlu untuk mencapai Wawasan 2020. Bincangkan.

2 - Seorang penjawat awam perlu berfikiran positif dan bermotivasi tinggi serta berusaha keras untuk meningkatkan kecemerlangan sesebuah organisasi. Bincangkan.

3 - Nilai-nilai murni diperlukan untuk memupuk perpaduan seperti yang diwar-war kan dalam 1Malaysia. Bincangkan.


Seksyen D - Esei Bahasa Inggeris

1 - Community involvement in combat dengue. Discuss.

2 - Diplomacy and other good values is important in your career advancement. Discuss.

3 - Young graduates lack skills in personal finance management. Discuss.


Untuk seksyen A dan B, banyak lagi yang ary ingat. Tapi tak done nak explain semua dalam ni. Macam banyak sangat je. Oleh itu, ary akan siapkan dalam bentuk pdf file dan boleh PM ary di https://www.facebook.com/ary.lee.101 untuk soalan SPA Akauntan W41 pada tahun 2014. 


Untuk semakan keputusan peperiksaan Akauntan Gred W41, boleh semak di  www.spa.gov.my pada 10 Jun 2014. Ary tak payah semak. Ibu yang akan semak kan untuk ary. Huhuhu.

1 comment:

Nora Karim said...

good luck ary... :D

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com