Friday, 14 September 2012

Memang Budak Akaun Macam Ni ek?


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & selamat tengahari^^




Itulah soalan yang selalu ary dengar dari kawan ary yang ambil kos lain. Puncanya adalah kerana ary mencatat dan menulis perbelanjaan ary setiap hari. Kemudiannya ary akan bandingkan samada duit yang ada di dalam wallet sama atau tidak jumlahnya dengan amaun yang ary kira. Kalau tak cukup, ary akan terus mencari mana perginya perbezaan amaun tersebut.


Teliti kan? Sedangkan, kadang kala bezanya cuma sen-sen sahaja. Bukan kedekut tapi ary nak make sure yang duit tu tak hilang macam tu je^^  




Bila ary catat dan kira perbelanjaan ary, ary akan cuba identify perkara-perkara yang telah ary laburkan wang ke atasnya. Contoh, makan sehari, duit minyak, entertainment, barang runcit dan etc. Mungkin dari situ ary akan cuba untuk berjimat sedikit. 

6 comments:

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Ary..lana pernah buat benda camni juga..congak2..siap buku khas perbelanjaan lgi.

Dah nama suka berbelanja..tabiat buku kira2 tak kekal lama,heh3. Kejap buat,kejap tak. (T__T)

Tapi, cara ni,memg berkesan sbnrnya, kita nmpak flow duit kita tu kemana. Dan,mmg tiap kali buat, trasa banyak beli benda yg tak perlu :)

SHAHZEE said...

ya budak akaun mmg macam ni kot..husband sy budak letrik tp dia punya catatan pbelanjaan lg complete dr budak2 akaun

najihahfara said...

sy sem ni kene amik akaun..
sakit otak belajar. huhu

KorN said...

tak semesti nya budak akaun jer macam ni... budak engineering, sume pon ade je mcm ni.. bukan la sebab kite amik akaun kena wat cam ni, lagi pon wat cam ni kan dapat sikit jimatkan perbelanjaan.. kan

azstory said...

bukan budak account je mcmtu.. kawan serumah sy pun mcmtu, satu sen pun musti kira kay <-- dia cakap..

sy perlukan org mcmni, sbb setiap kali berbelanja sy xpernah amik kesah berapa sen bali yg sy dpt balik, xkira pun.. kira halal.. itu yang kengkadang bila rajin nak buat kira-kira musti short sana sini..hehe

Sally Yatiey said...

Tak pernah buat cara macam ni lagi.. Hee. Tapi cara ni memang bagus.

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com