Friday, 30 November 2012

Berilmu tapi Tidak Beramal


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & Selamat Tengahari^^


"Ary, aku pelik lah kau ni. Kau ada ilmu agama. Tapi kenapa kau macam ni eh?" 


Soalan yang diajukan membuatkan ary terdiam seketika. Ary cuma manusia biasa. Manusia yang melakukan kesilapan berulang kali. Memang pelik.. Bila seseorang yang ada ilmu agama bertindak seperti mereka-mereka yang socialista. *socialista lah sangat. 


Ary pernah diajukan soalan oleh lecturer di dalam kelas - "If Malaysia really practicing Islam, why we don't enjoy the benefit of Islam? e.g peace, humanity, unity." Jawapannya mudah sahaja. "Actually Malaysia are not really practicing Islam. We are only admit that we are practicing Islam, however we are not," 


Ramai yang mengaku dirinya Islam. Namun berapa ramai yang betul-betul mengamalkan nya? BERUBAH. Sesuatu yang sukar dilakukan dan ianya tidak berlaku dalam sekelip mata. Jika ianya sukar, lakukan secara perlahan-lahan. Mulakan dengan membaiki solatmu kerana ianya perkara pertama yang akan ditanya. 


Ary juga masih sedang mencari.. In shaa ALLAH^^

6 comments:

cci said...

yap.. masih lagi mencari... ^_^ inshaallah..

Anisa Anuar said...

maybe they expecting too much on us huh...

deno said...

muhasabah diri

Riswin Zahari said...

Mengkaji dan mengamalkan ilmu/ajaran islam membimbing diri kearah yg lebih baik.. Inshaa Allah.. ^_^

Cik Kay Jue said...

betul tu ary.. bukan senang nak berubah.. perlu disiplinkan diri dan perlu kuat...

ckj pun tgh mencuba utk berubah.. tapi.. itu la.. kita kena kuat...

semoga ary jumpa apa yang ary cari.. insya Allah.. >_<

Tinta Lana said...

Salam.

Ary..hidup ini satu perjuangan.. jadi, berjuanglah setiap hari untuk mencari redha Ilahi.

Peringatan untuk diri sendiri juga ni.. :)

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com