Saturday, 21 April 2012

Hukum Menerima Bantuan Dari Seorang Kafir


Wahhh.. Lately entri asyik berunsurkan keagamaan sahaja. Hehehe. Bukan nak menunjuk-nunjuk tapi sahaja berkongsi persoalan yang berada dalam minda. Persoalan ini muncul apabila mengingati semula scene semasa interbiu makcik yang berada dalam entri Sesatnya Seorang Mualaf.

Semasa kami berbual dengan makcik tersebut, ada seorang lelaki mat saleh yang sedang memegang air tin Carlsbeg mendekati kami. Di berikan makcik tersebut 50sen lalu mat saleh tersebut menyebut alhamdulillah berulang kali


Bukan itu sahaja. Dia turut ada menyebut perkataan Allah dan Muhammad. Ada lagi ayatnya tapi kami kurang jelas memandangkan mat saleh tersebut cakap dalam keadaan mabuk. Perbuatannya bagi aku sangat biadap. Lagi-lagi apabila dia menyebut nama Allah-ku yang SATU serta Rasulullah yang aku sanjungi sambil memegang minuman yang diharamkan. 

Ku lihat makcik tersebut memasukkan 50 sen yang diterima di sebalik pakaian hitamnya itu.

Soalan yang terlintas: Apakah hukum bagi menerima bantuan dari seorang kafir? Lagi-lagi dari orang seperti itu. 

8 comments:

Azhafizah[フィザ] said...

untuk jawapan persoalan ni boleh rujuk pada web ni..harap sedikit sebanyak dapat ilmu sikit tentang ni.

bahrulfikri.wordpress.com/2009/04/01/bolehkah-menerima-hibah-dari-negara-kafir/

Sa Fa Az said...

mungkin mat salleh itu muslim...tp tak nampak keislamannya. mungkin juga mat salleh itu ramai kawan beragama islam dan byk mendengar pasal islam. apa hukumnya? wallahualam, mungkin ada pembaca yg arif boleh memberikan hujah dan hukum perbuatan itu mengenai si mat salleh itu dan makcik mualaf yang diragui. (sy cuba bersangka baik)

Nisa said...

Saya tidak layak untuk memberikan jawapan tentang perihal ini, but daripada 'ilm yang saya telah belajar, if seseorang earns property through haram, it will not be accepted by Allah. Ada juga Nisa baca that charity is acceptable from People of Book (maksudnya Kristian, Jews, Muslim). Wallahu'alam.

PS. Kena tanya Ustaz Azhar Idrus (dia kan suka terima soalan and mudah didekati).

-SUPERGIRL- said...

alamak .. sy tatau pulak .. tp berminat utk tahu .. nt buat entry eh law dah ad jwpn :) jgn lupa bgtau sy ..

sy dtg follow..

Muttallif said...

Persoalan membuka minda di awal hari. Tidak saya mampu menjawabnya, tapi akan terus mencari jawapan sehingga ada.

merahitujambu said...

nk baca la fiza bagi

[sutera kasih] said...

sy pun krg pasti..kena rujuk org yg pakar..

Ini Kisah Tia said...

memang kena rujuk dekat yang pakar ne ary ..

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com