Wednesday, 2 May 2012

Jangan Panggil Mereka INDON!




Pernah ary terpanggil seorang gadis indonesia dengan gelaran INDON. Terus ditegur supaya tidak menggelarkannya INDON. Bagi rakyat Malaysia, memang perkataan indon tu dah sinonim untuk menggelarkan mamat-mamat dan minah-minah Indonesia. 


Rupa-rupanya rakyat Indonesia tidak selesa bila dipanggil dengan gelaran Indon. Ary ada menjumpai beberapa laman web tentang isu ini. Ternyata, ada yang tidak selesa dengan panggilan itu. Perkataan INDON itu bagai merendah-rendahkan masyarakat Indonesia. 


Jadi, ary nak berpesan supaya elakkan penggunaan perkataan indon tersebut. Seeloknya disebut penuh iaitu-Indonesia. Takut-takut kalau ketika bercuti di Indonesia, terlepas perkataan INDON di mulut, memang cari nahas dengan orang sana lah jawabnya^^

15 comments:

-SUPERGIRL- said...

tatau pulak dorang marah . haha .. sbb tade mbe indon :P

Haruno Hana 하나 said...

owh... kita lak guna perkataan Indon sbb nak singkatkan je.. x sngka diorang fikir lain..

keli menari said...

laa ye ke diorang marah..hehe tak taw la pulak

Tinta Lana said...

Assalammualaikum..ary, lana pun dah terbiasa guna sebenarnya..huhuhu.

Tapi, dirumah n sewaktu bersama kawan jela :)

Semasa lana keja dikedai bakery tahun lepas, sempat lana berkawan dengan dua org pekerja Indonesia. Sorg berusia 20thn, sorg lagi Kak Rini, 30 thn, dua anak..they r very friendly :)

Diorg bekerja sebagai cleaner..semata2 nak cari rezki.. u know what, ada sumting yg leh kita pelajari dri warga indonesia ni. Demi sesuap rezki, diorg merantau merata2 kat dunia ni, dan buat bermacam2 pekerjaan.. itu satu contoh tauladan kan? :)

Merapu je komen,hehe. maaf ary.. :)

CikMai said...

ooo baru tau....

EYFAalias said...

A'ah dorang memang tak suka di panggil indon. Eyfa dah tahu lama dah cuma sebab apa dorang marah je eyfa xtau. ehehehe. skrg baru tau :D

Ezad Skytech said...

da terbiasa guna..baru tahu ni..hee~

Yasmin Aris II said...

eh yeke ? kite baru tawu oh . hihi
selame ni slumber je ckp indon2 . tp xrespon pape lak dorg . hoho :P

ezyra daniel said...

hoho kadang2 kte da tbese kan panggil camtu aishhh camne nie ngeee

Ini Kisah Tia said...

laa , ye ke? huhu .. camtu lak?

ary , ni jawapan untuk ary k.
template memang ada main peranan untuk blog kita tampil di carian google. cuba nanti ary search dekat google "download template mesra SEO" , ataupun "template mesra SEO". ada berlambak dekat google.

kalau kita guna template yang mesra dengan enjin carian google , kemungkinan untuk blog kita muncul di page depan google ada. best tau .. Tia dah pernah rasa. hehe :)

kadang kalau harap dari trafik blogwalking aje tak cukup ary. nak menten kan trafik dari blogwalking tu serious susah. sekarang , Tia mentenkan trafik just dapat dari carian google lah.

orang cari guna keyword , then kena dengan entri kita .. dorang klik , kita dah dapat trafik free dari situ ..

actually , Tia pun masih cuba mendalami ilmu SEO ni. susah tapi hasilnya best :)

Sa Fa Az said...

a ah la. dah biasa guna perkataan tu....hee

BlueiceButterfly said...

~selalu guna perkataan tue..tak tau plak diorang mrah :(

merahitujambu said...

kalau bolej biar la kias2 nk ckp..jgn direct sgt..mungkin indon bg dia bahasa buruk ke

Azhafizah[フィザ] said...

sama kes macam orang negro dan orang keling..mereka lebih suka dipanggil niggers dan india..lebih sopan gitu.

Anonymous said...

saya sebagai orang indonesia juga marah kalau denger orang malaysia memanggil kami dengan sebutan indon, panggilah kami dengan sebutan indonesia saja atau indo juga boleh, kata indon menurut negara kami bermakna sebagai hinaan dan kalau kalian mau memanggil orang indonesia jangan pakai indon,, tapi cukup panggil namanya saja, kan mereka juga punya nama

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com