Thursday, 3 May 2012

Manipulasi Cerita - Menyedapkan atau Menfitnah?





Manipulasi cerita - menambah tolah sesuatu cerita. Selalunya wartawan akhbar atau majalah selalu lah buat benda ni. Terutama sekali wartawan hiburan. Kononnya nak nampak cerita tu panas atau sensasi, ada je unsur-unsur manipulasi sesuatu cerita.


Contohnya, bila seorang artis datang ke rumah, dikatanya 'ARTIS BUKAN MUHRIM BERSEKEDUDUKAN'. Tajuk nak hot je. Sedangkan artis tu datang untuk ziarah. Then artis tu berteman pula tu waktu datang. Kan dah jadi fitnah namanya?


Blogger pun perlu elakkan manipulasi sesuatu cerita ni. Takut-takut nanti bila cerita yang salah disebar-sebarkan, tak pasal-pasal dapat dosa^^  Perlu ingatkan diri: Saya Bukan Blogger Murahan yang Mencari Cerita Murahan. Sekian, renung-renungkan dan selamat beramal^^ 

7 comments:

EYFAalias said...

betul jugak tu kan. kadang2 boleh jadi fitnah.

Tinta Lana said...

Salam.

Saya pun, tak men la citer2 murah, puihh2, hik3

tak suka..sebab kita bukan saksi utama pada apa yg berlaku, len la kalau yg kita nk smpaikan tu berlaku depan mata.

Ni men sebar je. Lau betul takpa, kalau salah?sendiri tanggung dosa :)

ANISA said...

bak kata ustazah masa kat kelas pagi tadi, dah akhir zaman...fitnah macam2 akan ada...

Ini Kisah Tia said...

insyaAllah ary. kurangkan kontroversi , banyakkan berkongsi :)

Azhafizah[フィザ] said...

cerita hal yang berkenaan je sudah lah kan...yang tak sepatutnya simpan dalam hati je.

Riswin Zahari said...

Fitrah manusia..biasala.. ^_^

CikMai said...

eh ade muke kite la kt dalam chat entry ni.wkaakakakaka.. bangga =..= ,kihkih

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com