Tuesday, 10 July 2012

Dah Besar-Besar Pun Takut Dengan Mak Pak Lagi..


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & selamat tengahari= ="


Ary berasa gusar, gundah dulana. Semalam dah tengok result final hari tuh. Hakikatnya, pointer jatuh lagi= ="  Dan ary sekarang tengah fikir macam mana nak beritahu ibu dan ayah tentang result ary. Nak pilih timing pun, rasa serba tak kena. 


Macam ni lah ary. Memang rasa takut sedangkan nak bagitahu result je kan? Alhamdulillah,.. Lulus semua. Bagi ary, itu yang penting, so that no need to extend. Tapi, ibu pasti akan kata sebaliknya. Biasa lah.. Mesti ibu bapa nak yang terbaik untuk dia tapi cara ibu tu membuatkan ary takut. *Banyak betul TAPI= ="




Ary masih ingat lagi, waktu ary darjah 6, ary dapat 4A 1B untuk peperiksaan UPSR tapi disebabkan takut ibu dengan ayah marah, ary menangis. Sedangkan, kalau ikutkan 4A 1B tu dah cukup bagus dah. Yang sakit jiwa, ibu tak pujuk pun. Lagi dia cakap, tu lah.. Ibu suruh belajar betul-betul, taknak. Ayah je yang cool kata, ok lah tu.


Itu cerita waktu darjah 6. Tapi sekarang ni umur dah 21 pun takut lagi. Hurmmmm.. So, sekarang ni ary tengah fikir macam mana nak bagitahu parent ary pasal result? Macam mana ni?? Macam mana??

6 comments:

Kesuma Angsana said...

sebagai ibu, saya belajar memahami yng setiap anak punya prestasi yg berbeza dan terima seadanya kalau anak2 dh berusaha. Klau main2 tu len citer !. Xpe leh usaha lg next time kan!. rasanye parents u pun fahamkan n semua parents sayangkan anak n marah dn bising tu tanda sayang! support u

Apple said...

Jawapan jahat, adakah akan dibaca nih? Lol.
masa dekat nak raya, kuarkan slip result dan minta ampun kat mak abah.
Jk.

Rasanya kena jujur je kot. Even dah TUA 21 tahun, tapi ibu bapa tetap anggp anak mereka kecil. Rasanyalah. Tny orang kat atas tu.

BiskOt said...

slagi xbgtahu, hati xtenang. jd bg je tahu.. xD. walaupun sedikit sbyak akan menjatuhkan sikit semangat, masa2 ni je mak ayah kte nk mrh. esok lusa, klo dorg xde, sape nk marah.. :') .. angaplah marah itu 1 kekuatan. hoho. (sy pn takut kene bebel, krn bebelan ibubapa myengat)

syafiqakarim said...

kehkeh.hg tau,aku selalu tiap
sem result mak aku buka.
pasrah dan redha.hahah.
kena buat terbaik lah

Tinta Lana said...

Salam.

Ary..semua ibubapa cuma inginkan yg terbaik tuk anak2nya.. >_<

Jangan gundah gula2 ya..eh, gulana,heh3. Takpa, bagitahu elok2..InsyaAllah mereka berdua pasti bleh terima.. pas solat ke, pun elok juga.. :)

Masya said...

biaserlah semua ibu nak anak dpt keputusan yg cemerlang....

bg tahu jer cara baik.. insyaallah dia ok...

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com