Thursday, 26 July 2012

Guna Birthday Bf/Gf as Password??


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & selamat petang^^


Guna nama atau birthday pakwe dan makwe sebagai password selalu dilakukan oleh anak muda kita. Ada yang guna untuk akaun facebook, e-mail, twitter, etc. Lagi parah, ada yang guna sebagai password akaun atm. 
Tak kesahlah. Bila dah clash or break up sok, tukar je lah password facebook tu. Tapi, kalau lah password tu boleh ditukar. Kalau tak boleh??? Macam akaun atm tuh, mana boleh tukar password suka-suka hati. Kalau kad rosak, or hilang or lupa password, baru boleh tukar passwordnya. Maka, bila dah tak boleh tukar, kenangan tu akan selalu bermain di ingatan. 


Masalah lain pula, bila ada teman baru dan dia tanya, number apa awak jadikan password ni? Takkan nak jawab, birthday ex saya. Giler nak jawab gitu?? Pasti teman baru tu akan ingat yang korang masih teringat-ingat ex korang.


Itulah yang terjadi pada ary. Memandangkan waktu ary set up password kad atm tu, umur ary baru 13-14 tahun, maka ary telah set up password tu tanpa berfikir panjang. Dan kekallah password itu sepanjang hidup ary. Bukan 1 akaun aje. SEMUA pulak tuh @_@

9 comments:

Pink Lavender said...

kesimpulannyer...guna jer la no sendiri...=)

Sue PeLik said...

ada pengalaman...pasword atm ex fiancee sy adalah bday saya..hukhukhukhuk ntah laaa boleh ke dia tukar? kalau tak selamanyaaa laa dia duk taip bday sy hukhukhuk

Momo said...

adoyai..parah2..

Ety said...

Kita serupa. Kad ATM ada kena mengena dgn ex dulu. Mmg tak dpt la nak tukar.

Soal teringat2 ex tu mmg tak boleh nak avoid la. Ada kenangan kan. Tpi dah move on, kira orait la.

Ohh btw, password FB, dan sebagainya tu dapat lah diselamatkan. Hihihi.

Har har har. Zaman kanak2 tu :P

nana kamarul said...

ohmaiii serious?! confirm ingat birthda ex sampai bile2. LOL. Nana dulu pun mmg penah nak TERbuat macam tu. Alhamdulillah x buat. Kalau x menyesal seumur hidup :D

Cikgu Ma said...

heheh...sama la...suka guna bzday org sbg pin...sebenarnya bukan sbb ingatkan org tu sgt pun...tp sebab tak tau nak letak password apa, jd semua akaun pakai no yg sama...hehe

Asyiqin Haulisah said...

senang nak ingat. ye dak?

merahitujambu said...

seang igt kan..XD..tu la ramai org buat cmtu..keh..keh..

Tinta Lana said...

Salam.

Aduh ary.. SEMUA tu.. ^_^

Takpalah..ambil iktibar ya. Muda benor pun lgi time tu.. hehehe :)

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com