Tuesday, 19 June 2012

Masih Ingatkah lagi Apa yang Ustazah Ajar di Sekolah Dulu?


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan selamat ber-selasa^^


Sedang ary mencari info tentang solat jamak dan qasar, secara tiba-tiba ary berasa kecil. Kerana ia pernah diajar di sekolah. Bukan setakat sekolah rendah. Malah di sekolah agama dan turut diulangi ketika di sekolah menengah. Malah, di peringkat universiti, rasanya ustazah ada membincangkan tentang solat ini. Tapi ary lupa. Mungkin kerana tidak mem-praktikkannya setelah sekian lama.


Rasa-rasanya, jika ary tanyakan pada korang, APA ITU RUKHSAH SOLAT? Adakah korang boleh menjawabnya dengan detail? Ataupun cuma boleh memberi jawapan dasar-dasar sahaja. Pasti akan ada yang cakap, hah.. macam pernah dengar term 'rukhsah solat' tu..


Allah SWT telah memberi kelonggaran/keringanan kpd umat Islam dlm mengerjakan ibadah solat dalam situasi tertentu khususnya ketika bermusafir. Kelonggaran ini dinamakan RUKHSAH SOLAT. Sumber: tayibah.com


Kalau student pengajian islam di peringkat universiti pasti dapat menjawab soalan tersebut dengan mudah. Tapi bagaimana pula dengan student beragama islam yang berada dalam bidang lain? Masih mampu kah lagi untuk ingat semua asas-asas yang diajar di peringkat sekolah dulu? Tepuk dada tanya selera. 


Huh... Ary pun banyak kena revise semula ni. Malunya tak tahu @_@ 

6 comments:

amy syahiera said...

seriusly , amy pon mcm sys jugakk ,
kdg-2 malu jugakk la ,
tp insyaALLAH dgn berbekalkn keinginan nk belajar ,
mudah utk kite belajar tentang semua nie :")

Cik Kay Jue said...

huuhu.. sama la kita.. huhu.. habis sekolah... habis semua ilmu time sekolah tu.. huhu.. sedih nyer..

Tinta Lana said...

Salam.

Ary, samalah..tak terlepas juga masalah ni.

Kadang2, memang rasa tersentap gak, lgi2 kalau budak2 kecik kt umah lana tny bab2 agama, terpksa la jwb, "nnti kak lana cek dulu jwpnnya ya" (-_-)

heh heh heh..adeh.

#thanks ary..untuk entry sblm ni ^_^

muhsin.aminudin said...

nasib baik masih boleh jawab sama dalam buku teks. tapi sebenarnya, adakah kita amalkan dengan betul?

Sa Fa Az said...

setuju sangat dengan ary
byk benda yg diplajari dulu da lupa :(
nmpknya kena belajar lagi
bukan stakat belajar tapi mengamalkannya..(wish 2 b a true moslem)

Anonymous said...

ary lee ni mualaf ke?

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com