Monday, 11 June 2012

Tidak Mustahil untuk Kerajaan Malaysia Muflis


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan selamat malam^^v


Kali ini ary nak berkongsi apa yang ary pelajari untuk subjek Public Sector Accounting iaitu subjek yang akan ary hadapi examnya pada esok hari. Sebenarnya topik ini bukan fakta yang ada di dalam buku sahaja tapi realiti yang sememangnya berlaku dalam kehidupan harian. 


Mengikut Laporan Audit Negara terhadap kewangan Kementerian/Jabatan Kerajaan pada tahun 2010 *memandangkan laporan tahun 2011 masih lagi belum keluar, terdapat masalah dalam pengurusan dana kerajaan. Perbelanjaan telah dilakukan melebihi peruntukan yang disediakan.


Contoh mudah, ary ada RM10 dan ary target nak belanja hanya RM5 dan selebihnya ary nak belanja esok hari. Tapi ary terbelanja RM8. Apakah masalah yang akan timbul?


Begitu juga dengan situasi ni. Tambahan lagi bukan hanya 1-2 jabatan/kementerian yang mengalami masalah ni tapi hampir SEMUA nya. Jadi, tidak mustahil untuk kerajaan Malaysia tumbang seperti kerajaan Greece jika tidak mengawal masalah-masalah seumpama ini.


Bukan masalah aku pun kalau kerajaan muflis. Isy! Ini kan negara kita. Takkan nak lihat Malaysia ditakluk semula oleh kuasa asing? Sebagai rakyat, biarpun korang belajar bidang seni dan tak ada kaitan dengan ekonomi, korang masih lagi perlu tahu tentang isu-isu seperti ini. Ia akan menentukan masa depan untuk waris kita kelak. 


Harap entri ini tidak akan dikaitkan dengan PRU-13 yang akan tiba tidak lama lagi^^

12 comments:

apabilajarimenaipkata said...

Betol2... :)

babycomel said...

yeah, kena cepat2 kumpul emas byk2 ni ;)

keri ikhwan said...

kurangkan ketirisan dan rasuah.
tingkatkan integriti dan urus perbelanjaan dengan amanah, insya Allah bukan saja negara takkan bangkrap malah ekonomi pun meningkat :)

::CIK LYNN:: said...

eerggh...tkotnya...

Permata ™ said...

defesit budget(klu slh tlg btulkan)
selamatkan Malaysia..T_T

Tinta Lana said...

Salam..good ary, berkongsi melalui pa yg dipelajari.

ehehe, jgn risau. Perkara ni takda kaitan dgn pru pun..sbhgn dri isu smasa yg mna sbg rkyt, kena fikirkn bersama.

Soal muflis, sama juga macam soal kewangan lain, kena didik tentang pengurusan kewangan.

Pandangan peribadi lana, cth: msyrkt sring diuar2kan, "simpn duit skit2, lama2 jdi bukit"

Betul..tpi kita tiada pendedahan yg lbh details cara nk simpn tu. Kdg2 kn, dah simpan, tpi last2 terguna juga. Sjak akhir2 ni je, baru lana nmpk cra nak menyimpn mcmna.

Err..macam dah terkeluar tjuk..takpalah..takpa ea ary?hihihi

eintan nurfuzie said...

mmm.. pernah terfikir tp mybe pemimpim de caranya sendiri
jom join sini
http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

Bobo said...

kena bina lynas byk2 utk support dana yg terkurang nnt :)

Cik Kay Jue said...

macam tu rupanya... baru ckj tau.. thanks.. :)

ϟ Zeera AzZahra said...

semudah itu je kan? mungkin tak de kena mengena dgn pru. tapi mungkin ada kena mengena dgn cincin dan beg tangan. tq.

Tinta Lana said...

Salam. ary, yg ary tnya pasal berat tak blog lau kai tabber widget kan.

Ok, lana ada test kejp sblm tu.. Kalau pakai plugin/widget dr blogspot sndiri (cth cam bloglist,archive, populr post), gabung ngan shoutbox,top commentator. Yg ni tak jdi masalah, ringan.

Tapi, bila buh plugin dr luar,especially yg social medium mcm FB, twitter, google+, blog akan jdi berat skit. tpi tak lah ketara. beza dlm, ant 0.02s to 0.05s.

Kalau ary minat,cubalah buat dulu. Cuba tgk hasilnya macamna.

Tinta Lana said...

Oh ya..sorry sebab komen kat sini..hehe. lagi satu..kalau ada prob,boleh tnya..takpun, baca komen2 kt website yg lana link kan tu..penulis web tu rajin jawab sebarang pertanyaan..

good luck! :)

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com