Saturday, 2 June 2012

Tips Blogging | 1st Impression dari Perspektif Blog


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan selamat menyabtu semua! 


Semalam ary ada tanyakan apa 1st impression mereka-mereka bila pertama kali masuk blog ary lee. Terima kasih buat mereka dan mereka yang telah memberikan pendapat. Sangat ary hargai^^ Belum beritahu 1st impression korang pada blog ary? So, boleh habaq mai kat entri ni - Apa 1st Impression Korang pada Ary Lee? 


1st impression. Situasi klise yang sering dikaitkan dengan kepentingan 1st impression adalah semasa temuduga. Waktu tu, 1st impression orang interview kita selalunya akan menentukan kerja tu dapat pada kita or orang lain. Sama juga dengan dunia blog. 1st impression semasa orang datang blog kita akan tentukan orang tu akan datang semula ke blog kita atau tidak.




Ary beri contoh situasi yang berlaku pada diri ary. Semasa ping di FB, ary akan singgah ke 1 atau 2 blog yang ada di group tersebut. Bila ary masuk blog yang berat dan loading yang lama, ary akan mempunyai 1st impression yang tidak bagus pada blog tersebut. Itu membuatkan ary tidak akan lagi klik entri yang di-ping oleh individu tersebut sebab ary beranggapan kejadian yang sama akan berulang semula. 


Bukan setakat loading yang lama sahaja. Malah, faktor lain yang akan mencipta 1st impression yang tidak baik pada blog adalah:
  • Terlalu banyak widget - turut sebabkan loading lama
  • Music player tiada button pause/lokasi music player sukar dicari/lagu meng-kacaukan jiwa pembaca
  • Entri panjang tidak berperenggan - Membuatkan pembaca malas baca
  • Gambar yang membuatkan orang meluat - gambar hug2,kiss2, makan penyepak kang baru tau
  • Nak tambah?


Kadang, pengisian yang baik pada blog tidak dapat memancing pembaca yang mempunyai 1st impression yang tidak baik pada blog.

7 comments:

Aku Mad said...

memula saya fikir awak berbangsa cina :) .. sebab nama awak arylee
bila dah baca description , oww baru saya tau :)

btw salam kenal :)

Cik Kay Jue said...

setuju2! nak tambah ni.. hehe...

pastu ada words veritication... huhu... bukan setakat kat komen je ada... kat shoutbox pun da.. huhu...

lagi.. hehe... ada juga yang shortfrom ayat melampau2 sampai tak faham... ada juga yang mengubah ejaan perkataan sampai ckj tak tau apa maknanya... huhu..

urm lagi.. ea eh larat ke ary baca? hehe.. ok2.. da... >__<

Fariz Reza [FR] said...

Assalamualaikum.....tuan hamba datang sini dari empayar yang jauh semata-mata mahu menjemput saudara/saudari
dalam "Segmen: Trademark Blog Saya"
harap tuan blog dapat hadirkan diri dan dalam masa yang sama dapat menjadi rakan dan readers patik (^_^)

Salam selamat dari FR , assalamualaikum dan senyum ceria dalam ranjau meniti kehidupan.

Direct Link -- Segmen: Trademark Blog Saya

Permata ™ said...

yup,1st impression amat penting dalam menarik minat pengunjung ke blog kita..

terima kasih atas tips...kalau ade masa,tegurlah kesilapan di blog saya...TQ

salam ukhwah fillah!

Tinta Lana said...

Salam ary >_<

Setuju semua..there's a lot of factors yg mmbuatkan lana kengkadang tak jadi nak jelajah blog seseorang.Antara sebab2nya macam yg ary dah mentioned.. yg kjue ckp pun sama.

Tapi,paling tak tahan, music player takda button pause. lagu romantik2,slow2 takpa. ni tak, lagu mcm gorilla menjerit jep..hik3.

Lagi satu, yg jenis suka bercerita pakwe makwe.. awww, geli u..tpi kdg2 tahan jugalah..heh3.

one more, background.. ada yang guna color stricking..knapa cam salah eja,hahaha. huh, berpinor mata..

emeliena said...

Heloo ary lee, um.. sokong sangat dengan apa yang awak cakap. Nak tambah sikit ja lagi, sikit ja. Ada button popup keluar bila masuk blog someone tu, sampai 3,4 kali. terus hilang mood nak terjah blog dia tuu.

By the way, salam sahabat. Blog Eme tak lambat load ka ? Hehe :]

leakedknowledge said...

bagi aku la, blog yg terlampau byk flash widget..

yg paling myampah cursor yg ada tulisan bergerak ikut skli tu..what the heck

dan sbgi tp kbanykkn dh citer dh kt atas tu..:)


http://encikcopypaste.blogspot.com/2012/06/serius-awas-jangan-main-klik-sahaja.html

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com