Thursday, 28 June 2012

Tips Blogging | Blog yang Selalu Diletakkan di Bloglist


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & selamat hari khamis^^


Waktu sedang membaca entri-entri dari Mr Mama dunia blog a.k.a Ben Ashaari, secara tiba-tiba ary terniat nak letak dia dalam bloglist sebab ary suka nak baca cerita pasal si Qhaliff cute tu. Jadi, satu persoalan automatik muncul: Kenapa ramai nak letak dia dalam bloglist?


Siapa yang tak suka kalau blog dia ada dalam bloglist orang lain. Heaven kot^^ Bahagia je^^ Suka lah sebab penulisan kita mungkin akan mendapat perhatian dari si pemilik blog. Jadi, ary pun list kan sebab kenapa sesebuah blog tu ada di bloglist ary.

  1. Blogger rajin datang blog. Contohnya kalau orang tu komen setiap entri kita, jadi dia mencuba bersikap ramah dengan kita. Secara automatiknya blogger itu akan diletakkan ke dalam blog list supaya mudah nak pi sana semula^^ 
  2. Ada kaitan relationship. Selalunya kalau orang tu kawan baik atau keluarga di dunia realiti, dengan mudahnya akan berada di Bloglist. Contoh blogger yang buat macam tu adalah Ujang. Siap ada bloglist KELUARGA gituuuu.. Tak lama lagi, bila anak dia pandai blogging, diletak pula link anak dia:P
  3. Blogger rajin hupdate dan cerita menarik. Bila blogger rajin hupdate sesaje dan cerita nya ntah hape-hape pun, tak boleh juga. Cerita yang menarik tu akan buatkan orang nak letak dalam bloglist. Macam mana nak buat menarik? Perlu kena dengan gaya sendiri. Tiada peniruan berlaku. BE YOURSELF. 
  4. ....  Fill in the blank. 
Itu je lah yang mampu ary fikirkan atas pendapat ary sendiri. Korang rasa.. Blog macam mana yang akan buat korang letak di bloglist? Share lah sikit derrrrrr...

7 comments:

Ety said...

yup yup. agree. suka blogger yg ramah, rajin bertegur walaupun tak kenal dalam dunia realiti.

p/s : blog Ety takde bloglist. Kalau ada, mesti byk nama yang Ety masukkan :)

leakedknowledge said...

kenapa org kat atas aku xdak bloglist???kedekut betul..kekeke

dwaty said...

skrg dah malas sikit update... huhuhu

nadia farhana said...

totally agree....tak salah saling bertegur :)

maszull said...

assalamualaikum ary...betul2 tu kalau ada dlmbloglist senang nak pi jejak hari2kan...;)

Waalid5035 ™ said...

betul tu...tapi kan,satu masalah jugak kalau yang slalu dtg blog kite tu,silent reader...huhu...

camne nk ltk dlm list kalau xtinggal jejak..kan3...:P

Cik Kay Jue said...

owh macam tu... hehehe.. sama la macam ary... lagi santai..:)



thanks ary.. sebab sudi letak ckj dalam bloglist ary.. :)

hasil tulisan arisyalee.blogspot.com